Blog

Accreditatie punten behalen in lockdown | Verwaarloosde voeten | Een lesje anatomie in Rotterdam | Beursbezoek April 2017 | De Oudere Voet | Schimmelnagels


Accreditatie punten behalen in lockdown

Als medisch pedicure moeten wij regelmatig bijscholingen volgen. Het komt dan wel eens voor dat de praktijk gesloten is als we een cursus volgen.
Waarom moeten wij die bijscholingen doen en wat doen we dan precies? Dat kan je vandaag lezen in deze blog!
Als medisch pedicure schrijf je je niet alleen in bij een beroepsvereniging zoals Provoet (www.provoet.nl), maar ook bij het Kwaliteits Register Pedicures (krp: www.krp.nl). Het KRP biedt een overzicht van alle medisch pedicures die zich hebben ingeschreven. Dat is makkelijk voor de cliënt die op zoek is naar een medisch pedicure in de buurt, maar ook voor podotherapeuten of andere zorginstanties zoals de huisarts. Die kunnen met een doorverwijzing kijken wie in het register staat. Ook de zorgverzekeraar kan in dit openbare register kijken.
Het KRP is een overzicht van medisch pedicures die aan de volgende eisen voldoen:
-Een geldig diploma/certificaat
-Kennis bijhouden via de nodige cursussen en bijscholingen
-Behandeling van reumatische, diabetische en overige risicovoeten volgens de door de branche opgestelde richtlijnen
-Werken naar de door de branche opgestelde protocollen voor hygiene en veiligheid
-Reflecteren op eigen handelen
-Ontwikkeling als ondernemer of als professional in loondienst.
Elke drie jaar moet de medisch pedicure voldoende cursussen en nascholingen volgen op gebied van voetzorg, omgevingsbewust handelen, reflectie en ondernemerschap.

Meestal vinden de cursussen die wij volgen plaats op locatie, maar in de corona pandemie, waardoor ook onze praktijk gesloten moest worden, is er ook veel als webinar gegeven. Dat was weer even wennen, maar voor ons ook goed te doen.
Want tijdens een cursus kom je ook in contact met collega’s uit andere delen van het land, wissel je ervaringen uit en kan je vraagstukken voorleggen. Je leert niet alleen veel van de docent, maar ook van elkaar!
Waar hebben we ons extra in verdiept de afgelopen periode? We gaan per domein eens kijken:
Voetzorg
In elk onderdeel moeten er een bepaald aantal punten worden behaald. En in een domein als voetzorg, moeten deze zijn verdeeld over subgroepen: diabetes mellitus, reuma, overige risicovoet (verplicht), sport, oncologie en overige voetzorg.
Zo hebben wij een cursus gevolgd over de Diabetische Voet en Neuropathie. Neuropathie is een aandoening aan de zenuwen, iets wat veel voorkomt bij de diabetische voet. Het is goed om nog eens op een rijtje te hebben welke complicaties voor kunnen komen bij de diabetische voet, en hoe deze kunnen worden veroorzaakt. Zo kunnen de tenen anders gaan staan, wat terug te herleiden kan zijn naar neuropathie. Ook nieuwe ontwikkelingen op gebied van diabetische voetzorg krijgen we vaak mee met cursussen.
Reuma en overige risicovoet hebben wij behandeld met de cursus Psoriasis en Eczeem: Signaleren, rapporteren en communiceren.
Deze cursus legt de kenmerken uit van psoriasis en eczeem, veelvuldig voorkomende huidaandoeningen. We leren over de mogelijke oorzaken, behandelingen en hoe we de verschillen kunnen herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat psoriasis en reuma tegelijk kan optreden? Dit heet arthritis psoriatica.
Wij hebben ook een cursus gevolgd op het gebied van Oncologie. Kanker komt vaak voor, en ook mensen in een oncologisch traject kunnen baat hebben bij een bezoek aan de medisch pedicure. In de cursus Oncologische huidzorg aan de voeten: signaleren, rapporteren, communiceren en preventie hebben we veel geleerd over de gevolgen van kankerbestrijding op het lichaam.
Omgevingsbewust handelen
In dit onderdeel kijk je naar bijvoorbeeld mileuaspecten maar ook EHBO.
Wij hebben een verplichte cursus over het vernieuwde bedrijfhandboek gevolgd. In dit bedrijfshandboek staan de protocollen op gebied van veiligheid, behandeling, hygiene, milieu en arbo beschreven.
Ook de cursus Oncologische huidzorg valt onder het onderdeel Omgevingsbewust handelen.
Reflectie
In dit onderdeel is het van belang dat we bij onszelf ten rade gaan hoe we onze kwaliteit gewaarborgd houden, hoe we ons eigen handelen vinden maar ook hoe we ons nog meer kunnen verbeteren.
Hoe stel je doelen en wanneer heb je deze doelen behaald? Het is goed om stil te staan bij je eigen handelen.

Ondernemerschap
Eigenlijk hangt Reflectie en ondernemerschap best aan elkaar. Je kan geen goede onderneming draaien als je niet ook stilstaat bij je eigen handelen.
Naast de cursus Bedrijfdhandboek, wat natuurlijk een overzicht geeft hoe je volgens de Code van de Voetverzorger je bedrijf het best organiseert, hebben we bij Reflectie en Ondernemerschap twee interessante cursussen gevolgd: Reflectie en Weerspiegeling van jezelf in de praktijk.
Deze twee cursussen lieten ons kijken naar welke doelstellingen we hebben, hoe we deze zouden willen behalen met welke middelen en als we het doel hebben behaald, hoe tevreden zijn we?

Dit heeft er toe geleid dat we een zeer degelijke basis konden vormen voor het openen van onze dependance, locatie Kortgene! Sinds maart 2021 wordt er op vrijdagochtend gewerkt in de Stadsweide Kortgene, een mooi centraal en toegankelijk gebouw met meerdere diciplines: De huisarts en apotheek om de hoek, de fysiotherapie en ggd waarmee we de ruimte delen, de basisschool en het Dorpshuis. De praktijk in Kortgene loopt zo goed, dat deze inmiddels vol is! We zijn heel blij dat we naast onze vaste stek in Oost-Souburg, ook onze zorg in Kortgene kunnen bieden.
Soms lijkt het wat teveel van het goede, weer een cursus, weer herhalen wat je al weet. Maar elke keer zit er toch nieuwe informatie bij, heb je, ook al is het digitaal, overleg met collega’s en kan je vragen hoe zij dingen aanpakken. Je krijgt de kans jezelf te ontwikkelen, je bedrijf te ontwikkelen en je blijft goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de zorg voor reuma, diabetes en andere ziektebeelden!

Wij hebben onze lockdowns goed besteed met deze cursussen en zijn weer helemaal up to date!

Terug omhoog

Verwaarloosde voeten
Verwaarloosde voeten zijn voeten waar duidelijk weinig tot geen aandacht aan is gegeven. Het komt voor bij alle leeftijden, van jongeren die niet weten hoe ze zelf de voeten bijhouden, mensen met obesitas die zelf niet meer bij de voeten kunnen en bij ouderen die de voeten vergeten of gewoonweg niet meer bij kunnen.
Vaak mag de verzorging ook de voeten niet behandelen omdat er risico is op wonden en zo kunnen de voeten in slechte staat raken.

Wat zien we dan vaak bij verwaarloosde voeten? Er kunnen grote plakken eelt ontstaan, pijnlijke likdoorns en open kloven. Het lopen wordt minder vanwege de pijn. Ook kan er een flinke schimmelinfectie ontstaan, eczeem of zelfs open wonden. Ook de nagels kunnen flink te lijden krijgen als ze niet goed worden verzorgd. Ze kunnen verdikt raken en krom groeien (ramshoornnagels), er kan een schimmel in de nagel gaan woekeren en de nagels kunnen flink gaan ingroeien.
Bij de oudere voet kan er zeker ook verwaarlozing optreden. Er wordt minder gelopen of er slecht schoeisel. Vaak vergeten ze de voeten, zien ze het slechter of zijn de nagels zo hard dat ze niet meer zelf te knippen zijn. Het is belangrijk toch de voeten van ouderen regelmatig te controleren. Of dit nu door familie of de zorg wordt gedaan.
Bij erg lange nagels en pijnlijke plekken op de voeten kan altijd een pedicure gecontacteerd worden! De pedicure kan naast het verzorgen van de voeten, ook adviezen geven over passende schoenen, sokken en een juiste verzorging van de voeten.

Pas geleden stapte in de praktijk twee oudere heren binnen. Op aandringen van de zorg/familie hadden zij een afspraak ingepland om de voeten te laten verzorgen. Zij waren, ondanks hoge leeftijd, zelf nog in staat om naar de praktijk te komen! Natuurlijk komen wij ook aan huis mocht dat wenselijk zijn.
Beide hadden last van enorm lange nagels. De een had ook sprake van eeltwoekering rondom de nagels, die zo verdikt waren dat ze in de huid van de tenen rondom drukten. Ook is hier sprake van een schimmelinfectie in de nagel. Van eelt op de voetzool was weinig sprake.
Wel hebben we meneer verlost van een flinke likdoorn. Daar had hij nog meer last van dan van zijn nagels. Meneer vertelde dat hij in jaren (zeker 6!) geen pedicure meer had gezien. Hij komt nu geregeld langs voor onderhoud en de nagels zien er al een stuk beter uit!

De ander kwam binnen zonder eelt, maar met heel lange, krom gegroeide nagels. Ze waren zo lang dat enkelen al op akelige wijze waren afgebroken. Meneer had al een aantal paar sokken versleten doordat de nagels er gaten inprikten. Na behandeling merkte meneer op dat hij wel twee schoenmaten kleiner kon nemen, zoveel ruime had hij nu over in de schoen! Een nagel groeide zo krom dat deze een indruk in de huid had achter gelaten. Gelukkig was de huid niet open, anders hadden er nog akelige infecties kunnen ontstaan!

Het is dus van groot belang dat de oudere voet regelmatig wordt gecontroleerd. Bekijk de voeten van opa en oma met regelmaat, en zijn er drukplekjes, lange nagels of pijnlijk eelt, neem gerust contact op met de pedicure. We zijn er niet voor niets, iedereen verdient verzorgde voeten!  

Terug omhoog
 

Een lesje anatomie in Rotterdam

Op 15 juni 2019 werd de anatomiezaal van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam weer opengesteld voor pedicures van Provoet.
Het is alweer 5 jaar geleden dat we onze kennis van de anatomie hebben opgevijzeld in het EMC. Althans, voor Lilianne dan. Op dat moment moest Telenn nog starten met de opleiding. Nu dat alle opleidingen zijn afgerond is het leuk om die kennis in de praktijk toe te passen.

Waarom is die anatomie zo belangrijk? We gebruiken die voeten elke dag, we lopen er kilometers mee! Die voeten zijn fundamenteel voor ons functioneren. Hoe de voeten zijn vormgegeven, bepaald hoe wij lopen. Een afwijking daarin, kan voor allerlei problemen zorgen.
Een doorgezakte voet zorgt voor een andere afwikkeling, pijnpunten. De pijnpunten ontzien we vaak door anders te gaan lopen. En zo gaat onze hele houding anders staan.

De voet bestaat uit 26 beenderen: 14 kootjes die de tenen vormen, 5 middenvoetsbeenderen, en 7 beenderen die de voetwortel vormen. Spieren in het onderbeen verzorgen bewegingen in de voet, zoals het op en neer kunnen bewegen, en het naar binnen en buiten draaien van de voet. In de voet zelf zitten ook heel veel spieren, die helpen met dingen als evenwicht en het in stand houden van de voetbogen. De voetbogen werken als een soort veer. Bij het lopen worden ze langer en platter, en ze veren vanzelf weer terug.
Alles wordt bij elkaar gehouden en beschermd door kapsels en banden. Denk aan de enkelbanden, of het peesblad onder op de voet.

Alles wordt voorzien van zuurstof en voedingsmiddelen door talloze kleine bloedvaten. De bewegingen worden gestuurd door de zenuwen.

Maar er komt zoveel meer bij.
De begeleiding was in handen van dhr Zaanen, van oorsprong sportfysiotherapeut en doet de anatomielessen er als hobby bij.
Waar de anatomieles 5 jaar geleden een vrij klinisch beeld gaf van de anatomie in de voet, wist Dhr Zaanen zijn les heel goed te linken aan het beroep van Medisch pedicure.

Want hoe zit dat nou precies met een hallux valgus (zo’n grote knobbel bij de grote teen). Dat wordt veroorzaakt door een verzakking in de voetwortel, waardoor het middenvoetsbeen van de grote teen verschuift, en de grote teen in een hoek komt te staan. Helpt een operatie dan? Wat voor operaties zijn er mogelijk? Wat gebeurt er daarna?
Het liefst stellen we zo’n operatie uit, proberen we het probleem te beperken met steunzolen. Na een operatie kan de teen verstijven, waardoor je minder makkelijk loopt. Dan krijg je dus elders weer problemen! Na een operatie wordt de teen vaak omhoog gezet. Dit maakt de afwikkeling makkelijker. Maar het kan wel weer problemen in de schoen geven!

Wat als er sprake is van een klapvoet? Welke spier valt er dan weg? Hoe wordt dat opgevangen? Wat gebeurt er als iemand door de enkel gaat?
Hoe werken die enkelbanden eigenlijk?

En niet alleen problemen in de voet zorgen voor overmatig eelt en likdoorns. Ook artrose in de knie. Een bijzondere stand van de benen, zoals X-benen.

Denk bij een bezoek aan de Anatomieles, aan een interactieve versie van een bezoek aan Body Worlds. Body Worlds is er om bekend gedoneerde lichamen te plastineren. Een heel proces waarbij het lichaam eindigt als een soort plastic. Iets wat het EMC in sommige gevallen ook doet.
Maar in plaats van plastinaten, wordt er gewerkt met preparaten. Lichamen die gedoneerd zijn aan de wetenschap, en zo ons, weer helpen meer te begrijpen hoe knap ons lichaam in elkaar steekt.

Er wordt dus gewerkt met echte voeten. Geen plastic. Preparaten worden bewaard op “sterk water”. Zo kunnen we nog zien waar de spieren lopen, welke zenuwen er allemaal seintjes doorgeven in de voet.
Het klinkt wat luguber, maar het maakt dat al die droge theorie in de praktijk kan worden toegepast. Er is geen plaatje van de kuitspier die van de scheenbeen en kuitbeen naar de hiel verloopt. Het is goed te zien hoe deze spier verbonden is met de spieren er om heen. Een dwarsdoorsnede laat zien hoe compact de spieren om de beenderen in ons onderbeen zitten. Waar precies alles aanhecht, in plaats van dit op een illustratie te zien. Je kan direct de bewegingen zien en welke spieren daarbij nodig zijn. Maar ook hoe de enkel zich beweegt, hoe de enkelbanden er om heen functioneren.
Bij een geprepareerd been was goed te zien hoe de meniscus mee gaat in de beweging!

Het bekende uiterlijk van preparaten is dat ze vaak bruin, leerachtig en stug zijn. Hierdoor missen de spieren wel de volume die ze normaal hebben. Het maakt het wel makkelijker om aderen of zenuwen aan te wijzen.
De nieuwere prepareermethode zorgt ervoor dat het onderdeel meer bewaard wordt, zoals het was in het leven. Voller, gladder. Lastiger om aan te wijzen wat je ziet. Maar wel weer bewonderenswaardig zijn de kleine details die bewaard blijven, zoals de vliezen rondom de spierbundels, die alles bij elkaar houden.

Al met al was het een intense, interactieve ochtend met veel goede vragen, voorbeelden uit de groep en een prettige terugkoppeling aan het vak (medisch) pedicure.

Op deze wijze leren, dat maakt het levensecht.

Terug omhoog

Beursbezoek April 2017

Op 22 en 23 april werd de Vakbeurs Totale Voetverzorging gehouden in Expo Houten. Wij zijn zaterdag een kijkje gaan nemen.
Diverse vakbladen, groothandels, opleiders en specialisten waren aanwezig.

Opleider Rocas wist iedereen te verrassen met pepermuntjes in voetvorm. Die vlogen de toonbank over! Ook bij ons kunt u een verfrissend voet-pepermuntje proberen.

Voor ons wat vooral het product ReSkin interessant. Met deze hechtpleister zijn we al in aanmerking gekomen tijdens de opleiding Sportpedicure en in de praktijk hebben we inmiddels diverse succesverhalen met ReSkin.
Reskin is een herbruikbare hechtpleister op siliconenbasis. Maar het werkt heel anders dan de bekende pleisters!
ReSkin is rekbaar, ademend en waterproof. Het blijft plakken door een huidvriendelijke gel plaklaag op basis van siliconen, die geen sporen achterlaat en pijnloos te verwijderen is.

ReSkin is zeer breed inzetbaar! Het voorkomt en geeft comfort bij blaren, huidirritatie, wrijving en wondzorg. Zo kan het verlichting geven bij likdoorns, hamertenen en de knok van de grote teen beschermen. Maar ReSkin is ook te gebruiken bij schurende sokken, knellende kleding of irritaties.
En ook wondverzorging is mogelijk. Het verzacht de pijn, plakt niet aan de wond, is pijnloos te verwijderen en komt steriel uit de verpakking.

Wat ReSkin zeker aantrekkelijk maakt is dat het herbruikbaar is! En ook voor diabetici is het veilig in gebruik.

Wij zijn enthousiast!

Terug omhoog

De Oudere Voet

Het proces van ouder worden
Binnen de pedicurepraktijk is het een steeds groter wordende doelgroep: ouderen. Vaak zijn de voetklachten te herleiden naar het proces van ouder worden. De pedicure kan, eventueel in samenwerkingsverband met andere instanties, goed helpen de klachten te verminderen. De pedicure richt zich op preventie, verzorging, behandeling en pijnklachtvermindering. Een behandeling heeft tot doel dat de voethygiene wordt bijgehouden. De voetzorg kan door ouderen worden verwaarloosd omdat ze er zelf niet meer bij kunnen. Ook het mobiel houden hoort bij het doel van behandeling. Doordat ouderen de voeten zelf moeilijker kunnen verzorgen, kunnen diverse (pijn)klachten ontstaan waardoor de mobiliteit beperkt kan worden.

Kenmerken van de oudere voet
-Verstijving van de gewrichten, slijtage of artrose
-Vermindering bloedcirculatie, oedeem, spataderen en slecht genezende (voet)wonden.
-Vertraagde nagelgroei, verkleuringen en verdikkingen
-Standafwijking van de voeten en tenen

Met het ouder worden is er sprake van een natuurlijk degeneratieproces. Door veranderingen en verlies in bijvoorbeeld de elastische weefsels wordt de huid rimpelig en gaat het losser zitten. Door verminderde weerstand kunnen bij verwondingen sneller infecties optreden.
Het degeneratieproces is ook goed terug te zien in de voeten.
Ouderen kunnen last hebben van een verminderde doorbloeding wat kan leiden tot vertraagde nagelgroei en verkleuringen en een slechter genezende huid. Ook is er vaak een gevoelsstoornis in de voet door zenuwsterfte. Ouderen voelen veranderingen in de ondergrond waarop ze lopen minder goed. Ze kunnen eerder struikelen en wat breken, omdat ook de botten brozer zijn. Ouderen corrigeren hun stand onbewust en dit kan, in combinatie met een onjuiste voetstand tot ernstige voetklachten leiden.
Door veroudering sterven cellen af en worden deze minder snel vervangen. De spieren, banden en pezen in de voet verliezen hun rekbaarheid en kracht wat stijfheid tot gevolg heeft. De voeten zakken uit en worden breder en langer. Veel ouderen dragen feitelijk te kleine schoenen, waardoor de tenen in de verdrukking komen.
Het is van belang dat ook bij ouderen de voeten worden opgemeten bij het aanschaffen van nieuwe schoenen, waarbij ook de breedte van de voet in acht wordt genomen. Een niet te stroeve zool (maar natuurlijk ook niet te glad) kan het lopen bevorderen, zeker als er voor geschuifeld wordt met hulp van bijvoorbeeld een rollator.

Ook de huid verandert mee. De huid wordt dunner en er kan sprake zijn van hypohidrosis (de zweetklieren werken minder goed waardoor de huid droger wordt). Het onderhuidse vetpolster verdwijnt of verschuift. Hierdoor worden de botten in de hiel en de voorvoet meer belast. Veelvoorkomende problemen zijn dan ook vervormde tenen, pijnlijke voorvoeten en veel eeltvorming. Door hypohidrosis kan dit eelt erg hard worden en kunnen er barstjes in ontstaan.
Het gebruik van eeltoplossende (salicylzuur bevattende) middelen wordt sterk afgeraden omdat dit ook de gewone huid aan kan tasten. Hierdoor wordt de kans op wondjes en daarmee infecties vergroot.
De pedicure kan helpen met het onder controle houden van het eelt door het regelmatig te verwijderen met ofwel een mesje ofwel een frees. Als de druk op de middenvoetsbeentjes veel pijn geeft, kan de pedicure met diverse hulpmiddelen een oplossing bieden. Een balonderleg werkt als vervanging van het vetpolster en een inlegzooltje van Roval foam kan de grootste druk tijdens het lopen opvangen.
Om de huid te verzorgen kan er dagelijks olie of een verzorgende voetcreme voor de droge huid worden aangebracht. Creme's op basis van vaseline of paraffine worden afgeraden omdat deze de huid afsluiten en voor warmtestuwing kunnen zorgen. Steunkousen op latex basis zijn niet bestand tegen cremes. Het is dan beter om, na het incremen, de kousen later aan te trekken. Of om pas aan het eind van de dag de voeten in te smeren.

Veel oudere vrouwen hebben last van een hallux valgus. De grote teen staat naar buiten (richting kleine teen) gebogen en er ontstaat een (pijnlijke) botbobbel. Dit kan ontstaan door het hebben van een spreidvoet, aanleg of het veelvuldig dragen van hoge hakken.
Een hallux rigidus (of limitus) kan ook voorkomen. Door afwikkeling van de voet ontstaat de grootste druk bij de eerste middenvoetsbeentjes. Door artrose, ontsteking of trauma kan het gewricht verstijven waardoor de afwikkeling van de voet moeilijker wordt.
De buitenrand van de voet kan overbelast raken omdat het lopen wordt gecompenseerd. Ook kan er een druk op de voorvoet ontstaan door de schoenen. Struikelen of verstuikingen kunnen dan het gevolg zijn. Met behulp van antidrukmiddelen kan de pedicure helpen klachten te verminderen. In samenwerking met een podotherapeut kan worden gekeken naar passendere schoenen.

Hamer en klauwtenen zijn het gevolg van evenwichtsproblemen en van te nauwe schoenen. De tenen gaan zo gekromd staan dat de teentoppen de grond raken. Door de druk kunnen likdoorns en eelt op de teentoppen ontstaan.
Klauwtenen zijn nog te corrigeren met een orthese die de pedicure kan maken. Klauwtenen zijn namelijk nog beweeglijk. Is er geen beweging meer mogelijk dan gaat het om hamertenen en deze komen vaak voor bij mensen met reuma. De pedicure kan met een statische en dynamische blauwdruk onderzoeken hoe de tenen staan in rust en in beweging en welke hulpmiddelen een oplossing kunnen bieden.

Een likdoorn is sterke eeltvorming op een klein gebied. Door sterke druk wordt er overmatig eelt gevormd en dit groeit in een kegelvorm naar binnen. Likdoorns komen vaak voor bij klauw- en hamertenen. Op de teentoppen kan de druk zo groot worden dat er een nervovasculaire likdoorn ontstaat. Een zenuw of bloedvat raakt dan door de eeltkegel beklemt en geeft voortdurende hevige pijn. Ook kunnen er op de teengewrichten likdoorns ontstaan door de druk die van de schoenen komt.
Een vaak gehoorde klacht is dat er een likdoorn op de grote of kleine teen zit. Vaak ontstaan deze door te smalle schoenen. Door de druk verdwijnt het vetpolster waarna de huid direct op het bot komt te liggen. Vaak zijn deze likdoorns halvemaanvormig. Niet alleen te smalle schoenen kunnen voor likdoorns op de grote en kleine teen zorgen. Ook de aanhoudende druk van steunkousen op deze tenen kunnen voor likdoorns zorgen.
De pedicure kan de likdoorns weghalen met een mesje en de frees. Echter, als de druk niet verlicht wordt, is er grote kans dat de likdoorns terug komen. Drukwerende middelen kunnen helpen met het voorkomen dat de likdoorns terug komen. Echter wordt het niet aangeraden om antidrukmiddelen zoals viltringetjes te gebruiken bij een gevoelloze voet. Doordat de de antidrukmiddelen zelf ook ruimte innemen kan er meer druk ontstaan en weer nieuwe drukplekken veroorzaken.

Goed passende schoenen zijn natuurlijk het belangrijkst om de meeste klachten te verminderen! Niet alleen moeten deze lang genoeg zijn, ze moeten ook breed genoeg zijn. Het best kan er aan het eind van de dag schoenen worden gepast, omdat dan de voeten het dikst zijn.

Bronvermeldingen
Boek
Provoet Pedicure 1, hoofdstuk 2, pagina 125 – 148
H.A. Rothman – Harmsen, Risicovoet Module II & III; Reumavoet, oudere, verwaarloosde en spastische voet, pagina 90

Terug omhoog  

Schimmelnagels

Voor de helft van de Nederlanders is een schimmelnagel de grootste teen-afknapper. Een op de drie heeft er wel eens last van. Veel vrouwen verbergen de kalknagels door deze te lakken. Acht procent van de Nederlanders weet niet dat je iets tegen schimmelnagels kunt doen!

Gezonde en sterke nagels worden niet zomaar geďnfecteerd. De nagels van de buitenste tenen zijn vatbaarder voor schimmel omdat deze stootgevoeliger zijn. Bij sporten als voetbal, of het dragen van te kleine schoenen komt er druk op de nagels waardoor deze beschadigen en de schimmel meer kans heeft om zich te vestigen.

 

Wat is schimmel aan de voet

Er zijn miljoenen soorten schimmels om ons heen. Ze planten zich voort door sporen te vormen die met de lucht verspreid worden. De meeste bekende vorm van schimmel is de paddenstoel.
Een klein deel van deze miljoenen schimmels kan infecties bij de mens veroorzaken.


Mensen kunnen allergisch reageren op de sporen die ingeademd worden, daardoor raken ze benauwd.
Sommige schimmels kunnen infecties veroorzaken aan haar, huid en nagels. Deze infecties zijn niet ernstig maar kunnen wel jeuk geven en cosmetisch ontsierend zijn.
Bij mensen met (sterk) verminderde weerstand kunnen schimmelinfecties wel ernstig zijn!


Er leven ook schimmels op onze huid. Drie soorten daarvan onderscheiden zich omdat ze van keratine leven. Keratine is een eiwit dat aanwezig is in de huid, het haar en de nagels, dat voor de stevigheid zorgt. Deze schimmels worden dermatofyten genoemd en bij de mens geven ze alleen oppervlakkige infecties.

De bekendste plekken waar infecties worden opgelopen zijn publieke, vochtige ruimtes, zoals zwembaden en douches.

 

Aantasting van de nagel is de bekendste klacht bij nagelschimmel (onychomycose). De schimmel kan de nagel binnen dringen als de nagel al beschadigd is. De schimmel groeit in de nagel en maakt de nagel dik, brokkelig en zorgt voor verkleuring.
Dit is over het algemeen niet ernstig en het is gemakkelijk te behandelen. Het is wel raadzaam om eerst na te gaan of de verandering in de nagel wordt veroorzaakt door schimmel, het kan ook psoriasis of eczeem zijn!

Het is vrij gemakkelijk om een schimmel in de nagel aan te tonen. Hiervoor wordt door de pedicure of huisarts een biopt genomen. Er wordt dan een stukje nagel verwijderd en naar een laboratorium toegestuurd, waar de nagel verder wordt onderzocht.

Met de microscoop kan worden bekeken of het om een schimmelinfectie gaat of niet. Dit neemt slechts enkele uren in beslag.

Echter sluit een microscoop onderzoek niet uit om welk type schimmel het gaat. Daarvoor wordt de nagel op kweek gezet. De schimmel kan groeien en kan sporen vormen. De sporen zijn per schimmel verschillend en daaruit kan worden afgeleid om welke schimmel het gaat. Dit proces duurt echter wel een paar weken.

Daarom wordt er ook wel gebruik gemaakt van DNA onderzoek. Het DNA van de schimmel wordt geďsoleerd en vermenigvuldigd, zodat kan worden vastgesteld om welke schimmelsoort het gaat. Dit duurt slechts een paar uur!

 

Infecties aan de voet en teennagels komt vaak door de dermatofyt Trichofyton. Deze schimmel tast zowel de huid als de nagel aan en is van mens op mens overdraagbaar. Dit hoeft niet perse via vochtige ruimtes, dit kan ook gebeuren via kleding, handdoeken en beddengoed. Er worden ook schimmels als Fusarium aangetroffen.
Over het algemeen is het niet nodig om te weten welke schimmel de infectie veroorzaakt omdat de behandeling het zelfde is. Echter zijn sommige schimmels overdraagbaar van mens op dier. In geval van bijvoorbeeld Fusarium moet ook het huisdier een behandeling om te schimmel te weren ondergaan.

 

Ontstaansfactoren schimmelnagel

Er zijn diverse mogelijkheden waardoor schimmel aan de voet en nagel ontstaat. Een verminderd immuunsysteem, diabetes, gemeenschappelijke doucheruimes, afsluitende schoenen en veel sporten kunnen leiden tot een schimmelinfectie. Mannen hebben een hogere kans op schimmelinfecties dan vrouwen. Omdat de vetverdeling in de voeten bij mannen anders is dan vrouwen, blijft de huid van de voeten van mannen vochtiger en daardoor aantrekkelijker voor schimmels. Ook hoe ouder hoe meer risico op een schimmelinfectie.

Enkele factoren op een rijtje:

Hogere leeftijd
Mannelijk geslacht
Verminderde gezondheid
Moeite met het bijhouden van de hygiene van de voet
Roken
Verminderd immuunsysteem
Diabetes
Bepaald medicijngebruik
Gedeelde douchefaciliteiten
Afgesloten schoenen
Sporten
Veelvuldig stoten van de nagels
Psoriasis
 

Tips

Was de voeten zoveel mogelijk zonder zeep en droog ze zorgvuldig af, vooral tussen de tenen. Gebruik bij vuile voeten een ph-neutrale zeep

Draag goed ventilerende sokken van natuurlijk materiaal

Laat alle gezinsleden een eigen nagelknipper gebruiken

Behandel alle schoenen, inclusief pantoffels en sportschoenen, minimaal een keer per maand met een fungicide poeder of spray, bij gebruik van zowel een lokaal als een oraal antimycoticum. Sla daarbij de schoenen die tijdelijk niet gedragen worden niet over! Dit i essentieel in de behandeling aangezien juist in het schoeisel inactieve schimmelsporen achterblijven. Die kunnen later transformeren in een nieuwe, actieve schimmel.

Draag goed passend schoeisel dat niet op de nagels drukt

Draag geregeld open schoenen zodat er voldoende lucht  bij de (mycose) nagels komt

Draag schoenen nooit langer dan een dag achter elkaar zodat het binnenleer tussendoor kan drogen. Zet de schoenen voor het drogen goed open.

Pas schoenen in de winkel uitsluitend met eigen sokken of pantykousjes

Gebruik geen nagellak op een mycosenagel, want dat sluit de mycose af van de lucht. De mycose nagel heeft meer baat bij voldoende frisse lucht dan een mooi uiterlijk.

Maar de doucheruimte goed schoon

Draag badslippers in openbare badruimtes, zwembaden, sportzalen en badkamers van hotels en vakantiewoningen.

Zorg voor een goede weerstand door gezonde voeding en voldoende rust. Een lichaam in goede conditie loopt minder gauw een schimmelinfectie op.

 

Mycose te lijf

Als u last heeft van een schimmelinfectie kunt u gebruik maken van antimycotica om de schimmel te bestrijden. Een lokaal antimycotica bestrijdt de schimmel van buiten af, rechtstreeks op de aangedane locatie.
Terwijl de meeste middelen tegen tenea pedis (voetschimmel) wel goed werken, zijn de deskundige meningen over de bestrijding van onychomycose (schimmel aan de nagel) juist erg verdeeld. De een zweert bij een orale middel, de ander is overtuigd van de werking van een lokaal middel.

Er zijn twee groepen middelen tegen mycose:
1) Natuurlijke producten. Deze reinigen de huidoppervlakte en werken met de gedachte dat als de huid gezond en in balans is, schimmels en gisten geen kans hebben om toe te slaan. Etherische oliën zijn de hoofdbestandsdelen
2) Klinische producten. Deze producten zijn ontworpen om rechtstreeks de aanwezige schimmel te vernietigen. Het ene middel richt zich alleen op schimmel, de ander op gisten en er zijn middelen die beide bestrijden.


De bekendste werkzame stoffen in een antimycoticum zijn terbinafine en imidazolen. Terbinafine heeft een schimmeldodende werking. Bij voetschimmel kan al na twee weken resultaat worden gezien, al kan de huid hier wel overgevoelig op reageren.

Imidazolen hebben een schimmelremmende werking. De aanmaak van nieuwe schimmelcellen wordt tegen gegaan en de aanwezige schimmel of gisten verdwijnen vanzelf door natuurlijke schilfering. De behandeling duurt twee tot zes weken.
Let bij de keuze voor een antimycoticum op dat een schimmelremmende milder voor de huid kan zijn.

 

Antimycotica zijn te krijgen in verschillende vormen:
-Tincturen: deze zijn vloeibaar en worden op de locatie gedruppeld. U moet de nagels of huid goed kunnen zien en kunnen bereiken om de tinctuur aan te brengen. Het wil ook gebeuren dat de tinctuur van de locatie afdruipt, terwijl het even de tijd nodig heeft om in te werken.
-Spray (en poeder): deze dwarrelen makkelijk door de lucht en kunnen worden ingeademd. Dit kan irritaties geven rondom de ogen en de slijmvliezen.
-Zalf (en gel): deze worden ingewreven. Hierbij komen de vingers met de mycose in aanraking, tenzij er wegwerphandschoenen gedragen worden. De handen moeten na afloop goed gewassen worden.

 

Wat zit er in:
In de klinische antimycotica zit vaak:

-Salicylzuur: schilfert de opperhuid en daarmee de schimmel af. Dit is een vrij agressief ingredient
-Jodium: werkt desinfecterend en nagelverhardend waardoor de nagels meer kans krijgen te herstellen. Jodium kan worden opgenomen door de huid en effect hebben op de schildklierfuncties.

In de natuurlijke antimycotica zit vaak:

-Aloe Vera: natuurlijk antibiotisch middel
-Amandelolie: verzorgend
-Calendula olie: huidherstellend
-Citroenolie: verkoelend en zuiverend/
-Lavendelolie: kalmerend
-Manuka: schimmeldodend
-Mirre: schimmeldodend
-Pepermuntolie: verkoelend
-Propolis: schimmelremmend, huidherstellend, desinfecterend, anti-jeuk
-Tea tree olie: schimmelwerend. Pas op; kans op overgevoeligheid en kan de huid wat uitdrogen!

 

Belangrijk om te weten

Een antimycoticum moet tot twee centimeter rondom de aangedane locatie worden aangebracht omdat een schimmelinfectie verder uitgebreid is dan zichtbaar is.

Een antimycoticum moet nog een aantal dagen na het verdwijnen van de meeste klachten zoals jeuk en roodheid gebruikt worden.

De pipet of de opening van de tube mag niet rechtstreeks in aanraking komen met de schimmel want dat kan het product verontreinigen.

Blijf trouw aan de behandeling zodat alle schimmel uiteindelijk verdwijnt.
 

Oppassen met medicatie

Miconazol, een veel voorkomend bestandsdeel in lokale en orale antimycotica, kan in combinatie met bepaalde bloedverdunners (cumarinederivaten) tot een enorme toename van stollingstijd leiden. Dit geldt ook voor de miconazol die op de huid wordt gebruikt.

Per 1 september 2009 gelden bloedverdunners als contra-indicatie voor het toepassen van miconazol. Alleen voetpoeder bevat zo’n minimale hoeveelheid miconazol dat hiermee geen problemen worden verwacht.
Er wordt geadviseerd om antimycotica met andere bestandsdelen te gebruiken.
Neem altijd eerst contact op met uw huisarts als u in combinatie met medicatie, andere geneesmiddelen wilt gebruiken!

 

Bronnen:
Podopost 26e jaargang, maart 2013
De medische voet special december 201

 

Terug omhoog